miercuri, 17 februarie 2010

Perfume

Tin minte ca acum cativa ani, la un curs de antropologie dl profesor ne-a citit inceputul romanului Parfumul. Si-mi amintesc ca doar ascultand descrierea pietei de peste si a mirosurilor care o umpleau noi strambam din nas imaginandu-ne cat de groaznica ar fi trebuit sa fie viata aceea, din Franta secolului 18.
Ce incerca el sa ne dovedeasca era ca oamenii au capacitatea de a se adapta conditiilor exterioare, oricat de vitrege. Privit din perspectiva asta, Grenouille, personajul principal, ar putea fi considerat un super-erou al zilelor sale, pentru ca in ciuda faptelor sale e greu sa-l vezi ca pe un villan.


1. Lumanare decorativa 2. Jewellery and lavender 3. French vanilla soy candle 4. Lavanda sapun hidratant

Lista de azi contine lucruri frumos parfumate si multe sticlute pentru esente tari. Filmul prezinta atat de frumos detaliat operatiunile necesare pentru crearea parfumului incat fiecare dintre noi ar fi tentat sa-si incerce nasul si talentul de a imbutelia mirosurile inconjuratoare.
1. Vintage XXS bottle of perfume 2. Smooth orange 3. Sapun natural lapte si miere 4. Silver locket with scent

Imi pare rau ca in film nu e deloc evidentiat faptul ca Grenouille nu are miros personal, mie mi se pare cheia intregii povesti. Vazand doar filmul ai impresia ca el cauta sa creeze un parfum perfect doar de dragul perfectiunii sau cel mult pentru a-si satisface obsesia. Totusi perspectiva din roman e ca fiind exclus de societate din lipsa mirosului personal, el incearca doar sa descopere parfumul care sa-l faca iubit de semenii sai.


1. Miniature perfume bottle hand-blown 2. Message in a bottle 3. Love elixir 4. Perfume bottle

2 comentarii:

  1. mmmm...multumesc ca m-ai inclus in aceasta lista frumos parfumata :)nu am citit cartea,dar am vazut filmul de n ori si de fiecare data mi-a placut :)
    pt schimb de link: www.lady-adela.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  2. oh da...interesanta cartea si povestea (filmul e mult mai...diluat, daca tot vorbim de esente). Pe mine m-a impresionat dorinta lui de a stapani ceea ce simteau oamenii fata de el cu ajutorul mirosurilor.
    Fain subiect si lista, la fel :)

    R.

    RăspundețiȘtergere